Telovadba

Telovadba

02.01.2012 | Avtor: dr. Jože Ramovš
"Vsak dan je treba dobro razgibati vsak sklep in vsako mišico. Najboljše je navaditi se na redno jutranjo telovadbo s sklopi dobro izbranih telovadnih vaj, ki se jih naučimo na telovadnih urah ali jih najdemo v dobrih priročnikih. "

Človeško telo je mojstrovina spretnosti in moči, je umetnina lepote in skladnosti. Za nekatere od telesnih odlik ljudje bolj skrbijo, na primer za lepoto, druge pa pogosto zanemarjajo.
 
Današnji človek, ki živi v mestnem okolju in dela enolično sedé ali stojé, večinoma ne skrbi za redno razgibavanje in utrjevanje celotnega telesa. Le malo bolje se godi sodobnemu kmečkemu človeku, ki dela s stroji, ali težaškemu delavcu, ki nekatere dele telesa stalno napenja, drugi pa se mu z napačno držo kvarijo. Vse te pomanjkljivosti izravnava dobra in redna telovadba.

Telo zahteva po svoji naravi redno razgibavanje vsakega sklepa in utrjevanje vsake mišice, sicer slabi in zakrneva. Po težkih operacijah začno fizioterapevti z bolnikom že čez nekaj dni vaditi lažje razgibalne vaje, nato pa dan za dnem več in zahtevnejše, da ne bi nadloge ene bolezni nadomestila druga zaradi oslabelosti in zakrnevanja ali zaradi slabe prekrvavljenosti organizma.

Vrhunska gimnastika doseza tako gibčnost, da človek strmi nad pesmijo človeškega telesa, kot vsakdanje domače zdravilo za dušo in telo pa je pomembna razgibalna telovadba za vsakega; pri nas se je njenemu širjenju življenjsko posvetil Drago Ulaga, ki izhaja iz predvojnega mladinskega orlovskega gibanja.

Redna osebna telovadba je tudi odličen pripomoček za krepitev volje in osebne discipline.

Nasveti

● Vsak dan je treba dobro razgibati vsak sklep in vsako mišico. Najboljše je navaditi se na redno jutranjo telovadbo s sklopi dobro izbranih telovadnih vaj, ki se jih naučimo na telovadnih urah ali jih najdemo v dobrih priročnikih.

● Priporočam, da redno telovadbo včlenite v duhovno poglabljanje, tako da z njo "moli" vse naše telo (glej Jutranje prebujanje); to izkušnjo ima tudi joga s spletom telesnih vaj "pozdrav soncu".

● Redno morajo telovaditi zlasti tisti, ki delajo pretežno duševno delo ali delo z enostransko držo, na primer poklicni vozniki.

● Po hujši bolezni ali nesreči, ki jo človek ob pomoči zdravnikov premaguje s kljubovalno močjo svojega duha, se je treba čimbolj posvetiti rehabilitacijski telovadbi, ki je dandanes za posamezne poškodbe zelo dobro razvita.

(Odlomki  iz knjige: Sto domačih zdravil za dušo in telo)

 


Ključne besede: Jože Ramovš telovadba vadba  antropohigiena  osebnostna rast  gibanje  samopomoč Sto domačih zdravil za dušo in telo Ilustrirana knjiga o kitih vas bo popeljala v svet največjih živali, ki plavajo v naših oceanih. Spoznajte resničnega samoroga morja - narvala, in največjo žival pod soncem - sinjega kita.
Po zimi mora vedno priti pomlad, zato jo stržek (najmanjši evropski ptiček) glasno prikliče, skupaj z zvončkom ...
Modrin je letal preko zelenega travnika. Iskal je prav posebno rastlino. Taval je daleč naokoli, pa je ni našel.
Avtorska slikanica o poletju in preprostih trenutkih, ki se dogajajo poleti
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
"Vse, kar potrebujete, da zaživite življenje, o katerem sanjate, imate že ta trenutek v sebi."

Barbara De Angelis