Telovadba

Telovadba

02.01.2012 | Avtor: dr. Jože Ramovš
"Vsak dan je treba dobro razgibati vsak sklep in vsako mišico. Najboljše je navaditi se na redno jutranjo telovadbo s sklopi dobro izbranih telovadnih vaj, ki se jih naučimo na telovadnih urah ali jih najdemo v dobrih priročnikih. "

Človeško telo je mojstrovina spretnosti in moči, je umetnina lepote in skladnosti. Za nekatere od telesnih odlik ljudje bolj skrbijo, na primer za lepoto, druge pa pogosto zanemarjajo.
 
Današnji človek, ki živi v mestnem okolju in dela enolično sedé ali stojé, večinoma ne skrbi za redno razgibavanje in utrjevanje celotnega telesa. Le malo bolje se godi sodobnemu kmečkemu človeku, ki dela s stroji, ali težaškemu delavcu, ki nekatere dele telesa stalno napenja, drugi pa se mu z napačno držo kvarijo. Vse te pomanjkljivosti izravnava dobra in redna telovadba.

Telo zahteva po svoji naravi redno razgibavanje vsakega sklepa in utrjevanje vsake mišice, sicer slabi in zakrneva. Po težkih operacijah začno fizioterapevti z bolnikom že čez nekaj dni vaditi lažje razgibalne vaje, nato pa dan za dnem več in zahtevnejše, da ne bi nadloge ene bolezni nadomestila druga zaradi oslabelosti in zakrnevanja ali zaradi slabe prekrvavljenosti organizma.

Vrhunska gimnastika doseza tako gibčnost, da človek strmi nad pesmijo človeškega telesa, kot vsakdanje domače zdravilo za dušo in telo pa je pomembna razgibalna telovadba za vsakega; pri nas se je njenemu širjenju življenjsko posvetil Drago Ulaga, ki izhaja iz predvojnega mladinskega orlovskega gibanja.

Redna osebna telovadba je tudi odličen pripomoček za krepitev volje in osebne discipline.

Nasveti

● Vsak dan je treba dobro razgibati vsak sklep in vsako mišico. Najboljše je navaditi se na redno jutranjo telovadbo s sklopi dobro izbranih telovadnih vaj, ki se jih naučimo na telovadnih urah ali jih najdemo v dobrih priročnikih.

● Priporočam, da redno telovadbo včlenite v duhovno poglabljanje, tako da z njo "moli" vse naše telo (glej Jutranje prebujanje); to izkušnjo ima tudi joga s spletom telesnih vaj "pozdrav soncu".

● Redno morajo telovaditi zlasti tisti, ki delajo pretežno duševno delo ali delo z enostransko držo, na primer poklicni vozniki.

● Po hujši bolezni ali nesreči, ki jo človek ob pomoči zdravnikov premaguje s kljubovalno močjo svojega duha, se je treba čimbolj posvetiti rehabilitacijski telovadbi, ki je dandanes za posamezne poškodbe zelo dobro razvita.

(Odlomki  iz knjige: Sto domačih zdravil za dušo in telo)

 


Ključne besede: Jože Ramovš telovadba vadba  antropohigiena  osebnostna rast  gibanje  samopomoč Sto domačih zdravil za dušo in telo Tudi majhen podlesek, nič večji od miške, lahko doseže nemogoče ...
Le kaj se je zgodilo? Dragi mladi bralec, več ti bo povedala kar tale mala zgodbica ...
V mestece na robu hriba tokrat pride gospa Poletje. Gospa Poletje je druga od štirih sester ...
Kje se mudi gospa Zima? Ali bo letos zamudila? Njena sestra gospa Jesen je že zdavnaj odšla iz mesteca na robu hriba.
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Ni boljšega časa, kot je sedanji.

(John Kalench)