Kruh brez kvasa

Kruh brez kvasa

12.11.2008 | Avtor: Ica Krebar
"Če želite, lahko take pečene hlebčke pokuhate. Takoj, ko se spečejo, jih daste direktno iz pečice v vnaprej pripravljeno vrelo vodo in vsakega eno ali dve minuti vrete. Enega za drugim vračate nazaj v pečico, ki je še vroča, da se osušijo. To je Kneippov recept iz leta 1903."

KRUH BREZ KVASA

Zvečer pripravimo moko in dodamo vse, kar si želimo, da bi bilo v tem kruhu. Solimo, zalijemo z mlačno vodo in zamesimo. Mesimo tako dolgo, da se testo samo odleplja od rok in od posode. Pomagamo si lahko tako, da pred koncem mesenja dodamo malo olja in testo se lepše odlepi. Testo potem pokrijemo z mokro platneno krpo, da preko noči ne naredi skorje. Zjutraj oblikujemo male hlebčke. Na en pekač jih gre šest, če so večji, ali devet, če so malo manjši. Sproti jih dajemo v pečico in pustimo do dvanajstih. Vsakega posebej rahlo zarežemo, vključimo pečico na 220°C in pustimo približno dobro uro, da se počasi zapečejo.

Če želite, lahko take pečene hlebčke pokuhate. Takoj, ko se spečejo, jih daste direktno iz pečice v vnaprej pripravljeno vrelo vodo in vsakega eno ali dve minuti vrete. Enega za drugim vračate nazaj v pečico, ki je še vroča, da se osušijo. To je Kneippov recept iz leta 1903. Jaz sem ga preizkusila. Tak kruh je božanski. Če ga hranite na primerno zračnem mestu, da vam ne splesni, lahko traja tudi leto dni in se ne pokvari. Vode, v kateri ste kuhali hlebčke, ne zavržete, ampak jo popijete namesto čaja. To je zelo jang napitek.

OHSAWINI KRUHKI

Če imate strogo dieto, si pripravite kruhke iz že skuhanih žit. Kuhano polento, riž, proseno kašo, ječmenovo in ajdovo kašo zmešate skupaj in po potrebi osolite. Lahko dodate razna semena. Dodate toliko pšenične moke, da se lepo sprijema, oblikujte kroglice in jih povaljajte v sezamovem semenu ter jih dajte v ne ogreto pečico. Pecite jih na temperaturi 220°C eno uro.

Posebno sporočilo

Jejte čim manj (običajnega) kruha, saj s tem samo podpirate svojo lenobo, da vam ni treba žvečiti in da čutite hitro poln želodec, kajti moka je lepljiva in paca vaše črevesje. Boste videli, koliko lepše se človek počuti, če je manj kruha in več kuhanih žit: veliko bolj boste lahki in mnogo manj zapacani.

Priporočljivo branje >>> Knjige o prehrani, receptih, kulinariki

Priporočljivo branje >>> Samooskrbni organski vrt

Preberite si tudi knjige o vzgoji rastlin >>> Knjige o vrtu in vrtnarjenju


Ključne besede: Ica Krebar kuharica za dušo in telo kruh kvas peka kruha zdrava prehrana kulinarika Oh, but what a beautiful and splendid teddy bear he used to be! On his chest was a special little heart that shone with a ruby red glow ...
Naučimo se risati živali v preprostih štirih korakih. Za risarje od 3 - 99 let!
V knjigi Uresniči svoje želje je nekaj najučinkovitejših učenj, ki vam bodo pomagala v vsakdanjem življenju
Konfucijeve misli in izreki so brezčasne modrosti za vsak dan, ob katerih bi si vsakdo moral vzeti minuto ali dve za razmislek in samooblikovanje
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Svet nas neprestano objema.

Jože Urbanija