Pilates

Pilates

05.02.2021 | Avtor: Nina Tanacek
"S tem ko telo postaja vse bolj gibko in prožno, ko smo sposobni načrtno premagati in odstraniti napetosti in ovire, takrat ko se zavemo svojega telesa, lahko začnemo nežno in vztrajno spreminjati svoje miselne vzorce in navade. Telo in duša sta namreč neločljivo povezana. Vsaka sprememba, telesna ali duševna, se vedno izrazi tudi na drugem nivoju. "

KAJ JE PILATES

Pilates je enostaven in varen sistem treninga z dolgo tradicijo, ki upošteva sodobna dognanja s področja športa in zdravja. Gre za sklop principov, ki nam pomagajo ohraniti stabilnost, med mišično ravnovesje, mobilnost in moč. Uravnoteženo delovanje mišic in vezi, preprečuje prezgodnjo obrabo sklepov in posledično medvretenčnih ploščic, saj skrbi, da med gibanjem ne prihaja do nepotrebnih obremenitev vretenc in drugih sklepnih površin.

Da bi principe lahko pravilno in postopoma osvojili, brez večjih naporov, je J.H. Pilates  združil vaje za moč in gibljivost, ki temeljijo na tekočem izvajanju gibov rok in nog v ritmu diha. Pri tem aktiviramo globoke mišice trupa, ki podpirajo pravilno telesno držo.

Tako kot telesu, pa moramo enako pozornost nameniti tudi naši duši. S tem ko telo postaja vse bolj gibko in prožno, ko smo sposobni načrtno premagati in odstraniti napetosti in ovire, takrat ko se zavemo svojega telesa, lahko začnemo nežno in vztrajno spreminjati svoje miselne vzorce in navade. Telo in duša sta namreč neločljivo povezana. Vsaka sprememba, telesna ali duševna, se vedno izrazi tudi na drugem nivoju.

KOMU JE VADBA NAMENJENA

Učinkovita celostna vadba Pilatesa je primerna tako za ženske kot moške, začetnike, rekreativce ali športnike, otroke in seniorje. Vsaka vaja ima več različnih izvedb (lažje in težje), tako med samo vadbo prilagajamo intenzivnost vaj posamezniku, glede na telesno pripravljenost. Pilates je namenjen tako preventivi kot rehabilitaciji. Primeren trening je za nosečnice, osebe z osteoporozo, osebe z problemi s hrbtenico (hernija, išias, skolioza), odlična priprava profesionalnih športnikov, pomoč in učenje gibanja ljudi z multiplo sklerozo, cerebralno paralizo, dostopna vadba invalidom (prilagojena REFORMER naprava), uporablja se pri spondilitisu, fibromialgiji in drugih prirojenih ali pridobljenih malformacijah in poškodbah.

PILATES SKOZI ČAS

Joseph PilatesIznajditelj Pilates vadbe je Joseph Hubertus Pilates, rojen leta 1880 v Nemčiji. Na svet je prišel kot bolehen otrok. Za svoja leta je bil premajhen, imel je astmo in bronhitis. Ker je imel močno voljo, želel narediti nekaj zase in izboljšati svoje sposobnosti je Pilates začel trenirati različne športe (boks, plavanje, jogo).

Leta 1912 je odšel v Anglijo, kjer je delal kot boksar in akrobat, kasneje pa kot trener samoobrambe na Scotland Yardu. Med 1. svetovno vojno, so ga kot tujca poslali v internacijsko taborišče, kjer je začel trenirati soujetnike. Za dodatno obremenitev je uporabljal posteljne vzmeti, ki jih je pritrdil na steno.

PilatesTo je bil začetek Reformer treninga. Po vojni se je za kratek čas vrnil v Nemčijo, vendar se je zaradi takratnih političnih razmer kmalu odpravil v New York. Na poti je spoznal svojo ženo Claro, s katero sta v stavbi New York City Balletta odprla prvi Pilates studio. Pilates je rehabilitiral številne profesionalne plesalce in jih tako obvaroval pred koncem kariere.

Joseph H. Pilates je že takrat govoril, da je 50 let pred časom. Takrat se je Pilates izvajal predvsem na različnih napravah, kot so reformer, cadillac, chair in druge. Šele kasneje, se je trening spremenil v skupinsko vadbo ter iz naprav prešel na blazine.

Pilates se z leti nekoliko spreminja in dopolnjuje, saj sledi in upošteva rezultate raziskav. Tako so se pojavile številne različice osnovnih Pilates vaj.

Osnova vadbe, pa se med šolami ne razlikuje in še vedno zagovarja dejstva, ki jih je poznal že J.H.Pilates.

PILATES PRINCIPI

KONCENTRACIJA

Koncentracija je prvi Pilates princip, brez katerega je učenje ostalih principov nemogoče. Sposobnost stalne koncentracije na gibanja v vseh delih telesa je velik uspeh. Gib se začne v možganih in ne v mišici. S pomočjo koncentracije lahko med vadbo povežemo in upoštevamo več principov hkrati.

KONTROLA

J. H. Pilates je svojo tehniko prvotno poimenoval Kontrologija ter jo označil kot znanost in umetnost koordiniranega razvoja telesa-uma-duha skozi naravna gibanja pod strogo kontrolo želje. Gibanja so oblikovana tako, da aktivirajo prav vsako mišično vlakno v telesu. Gibanje brez kontrole lahko pripelje do nepravilne tehnike in poškodb. Da bi uspeli obdržati svoje telo pod nenehno kontrolo je potrebna koncentracija.

DIHANJE

Pilates uporablja tehniko popolnega podpornega dihanja za ohranjanje tekočega pretoka krvi. Oksigenacija krvi je namreč osnova za energijo. Dihanje je vedno koordinirano z gibanjem. Poleg tega, se ob vdihu uporablja zavestno »spuščanje« trebušne prepone, ki se kljub aktivaciji globoke trebušne mišice razteza in tako nežno masira notranje organe. Pri vdihu se poleg ostalih, raztezajo medrebrne mišice in tako omogočijo globlji vdih ter posledično boljšo pljučno kapaciteto. Dihanje je vedno prilagojeno telesnim položajem in posameznim vajam.

OSREDIŠČENJE- STABILIZACIJA

Človeško telo ima svoj fizični center iz katerega izhajajo vsa gibanja. Pilates imenuje to področje hiša moči. Ta center sestavljajo: trebušne mišice, mišice ki potekajo ob vretencih, trebušna prepona, mišice medeničnega dna ter vratne mišice, rotatorna manšeta, medrebrne mišice in upogibalke kolka. Vse naštete mišice podpirajo hrbtenico, notranje organe in telesno držo.

NATANČNOST

Pilates vas popelje skozi široko področje gibanj na kontroliran in tekoč, povezan način. Ne prehitevamo, vadimo enakomerno, brez daljših ustavljanj. Vaje si morajo slediti v smiselnem zaporedju, ki omogoča postopno učenje vseh principov. Natančni moramo biti pri vsaki izvedbi, saj si le tako lahko zagotovimo napredovanje in rezultate. Pri Pilatesu je pomembnejša pravilna in kvalitetna izvedba. Ponovitve oziroma vzdržljivost stopnjujemo postopoma.

IZOLACIJA

Ko uspemo izolirati in kontrolirati šibkejšo mišico, se izboljša tudi kontrola nad gibanjem. Bistvo Pilatesa, je aktivacija globokih, manjših ter šibkejših mišic in tako posledična razbremenitev sklepov ter boljša stabilnost trupa. Prav z aktivacijo in krepitvijo teh struktur, lahko izboljšamo telesno držo.

VIZUALIZACIJA

Vizualizacija je eden težjih Pilates principov, vendar je pri vadbi nepogrešljiva. V začetku se pri posameznih vajah uporabljajo človeku že znane prispodobe, npr. predstavljaš si, kako roko vlečeš skozi blato ali vodo, ipd.. Pozornost skušamo zadržati na telesnem nivoju, hkrati pa dodamo novo komponento predstavnosti. Tudi pri tem principu je zelo pomembna koncentracija, ki našim možganom omogoča usmeriti pozornost na več nivojev istočasno. Kasneje, ko oseba razvije sposobnost zaznave svojega telesa do te mere, da se v vsakem položaju zaveda oziroma začuti položaj sklepov, mišic in vezi, se pri vizualizaciji ponovno vrnemo na telesni nivo ter vsak položaj in gib vizualiziramo. Predstavljamo si kako se mišice raztezajo oz. krčijo, kako se v sklepu obračajo kosti, kako se med vdihom polnijo pljučni mešički. Vedno skušamo vizualizirati celo telo. Dokazano je, da med vizualizacijo, možgani dejansko sprožijo podobne procese, kot pri resničnem gibu.

REDNOST

Vzpostavitev rednosti pri vadbi je bistvena za uspeh. Brez redne vadbe ni rezultata. Spremembe najprej začutimo, kasneje opazimo. Pilates vadba se nenehno nadgrajuje in stopnjuje. Vsakič znova odkrivamo svoje telo. Da bi Pilates principe lahko prenesli v svoje življenje, pa se moramo dnevno opazovati ter svoje telo pravilno uporabljati.

 

(Članek je bil prvotno objavljen v ereviji Mavrični mesečnik)


Ključne besede: Nina Tanacek pilates gibanje telesne vaje vizualizacija trening Joseph Hubertus Pilates zdravje rekreacija Pia always jumped to look for the blueberries, whether it was the summer, autumn or winter. But in autumn and winter there were no blueberries on the bushes ...
Drobna zgodba o sončnici, ki se je iz kalčka razvila v velik, sončno rumen cvet
Spoznavanje velikih in malih tiskanih črk slovenske abecede skozi igrivo opazovanje in prepoznavanje žuželk
Skozi knjigo se bomo sprehodili skozi značilnosti pisanja kode HTML, oblikovanja spletnih strani s pomočjo kode CSS kot se tudi posvetili primerom, ki nam bodo služili za izhodišče pri prikazu rešitev.
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Najmočnejši človek na svetu je tisti, ki je največkrat sam.

Henrik Ibsen