Pozaba - Sto domačih zdravil za dušo in telo

Pozaba - Sto domačih zdravil za dušo in telo

26.10.2011 | Avtor: dr. Jože Ramovš
"Novo znanje in nove izkušnje nadomeščajo staro, to pa gre v pozabo, da v zavesti ni v napoto. Računalničarji vedo, kako pomembno je brisanje nepotrebnih podatkov. "

Kako radi potožimo, da smo pozabljivi, tukaj pa bomo govorili o pozabi kot nenadomestljivem "domačem zdravilu za dušo in telo". Spomin je predragocena duševna zmožnost, brez katere ne bi mogli živeti. Toda tudi pozabljanje je dragoceno; pomislite, kako bi živeli, če bi se nič od tega, kar se je z vami zgodilo in ste imeli v svoji zavesti od rojstva do danes, ne bi utopilo v pozabo.
Zakaj je pozabljanje koristno?

Novo znanje in nove izkušnje nadomeščajo staro, to pa gre v pozabo, da v zavesti ni v napoto. Računalničarji vedo, kako pomembno je brisanje nepotrebnih podatkov. 
 
SpominčiceTudi boleča doživetja izgube, neprijetnosti in tragike je treba v življenju enkrat pokopati. Prekriti jih z zemljo, da na njej zraste novo cvetje in sadje. Rano je treba po končani operaciji zašiti, da se zaraste in ostane kvečjemu brazgotina kot njena sled. Če je to pomembna zadeva, seveda ostane v spominu, toda predvsem kot življenjska izkušnja, ne kot boleča rana; tako kakor na grobu ostane spomenik, ki žive povezuje z vsem, kar so pokojni naredili dobrega.

Kakšna ovira je lahko v življenju ali za medčloveške odnose, če ne pozabimo stvari, ki bi morale v pozabo! Pomislite na primer na zamere. Človek mozga in mozga neko stvar, zaradi tega ne more spati, greni mu življenje, drugi pa enako stvar pozabi, brž ko je mimo, in živi veliko lepše in bolj zdravo.
 
Pri tem je odločilno, koliko so temeljna človekova stališča v skladu z glavnimi zakonitostmi človeškega življenja in sožitja. Vsaka večja napaka v njih se ob svojem času maščuje na vsakdanjih nadrobnostih. Če se ima človek na primer za nezmotljivega in se bo pripetilo, da mu bo kdo očitno pokazal kako njegovo zmoto, bo na to opozorilo tako pretirano pozoren (hiperrefleksija), da ne bo le skalil svojega odnosa do tega človeka, temveč bo sam v svojih mislih kar naprej krožil okrog tega - sicer komaj pomembnega doživetja; v njegovi zavesti se bo čedalje bolj napihovalo kakor balon, izrivalo iz nje v pozabo pomembne stvari, samo pa ostajalo v svežem spominu, imuno pred pozabo, ki bi bila v tem primeru zdravilo.

"Sčasoma vse pozabimo", pravi slovenski pregovor, samo svoje dragocene pozornosti ne smemo posvečati nesmiselnim vsebinam, ki so za v pozabo. Skoraj v vsakem trenutku čaka našo zavest kaka smiselna vsebina.
 
V gorahNasveti

● Če ste duševno občutljive narave in vas rada žro vprašanja, kaj vse ste naredili v preteklosti narobe, tako da iščete to po svojem spominu, upoštevajte v skladu s svojo vestjo, da so napačne stvari, ki še niso bile rešene, boleče in ne utonejo v pozabo.

● Napačne stvari, ki ste jih po svojih močeh popravili in uredili, mirno prepustite naravnemu poteku, če ste verni pa Bogu. Tako vam bodo postopoma utonile v zdravo pozabo. Če ste bili z nekom v sporu, pa sta se spravila, ne razglabljajte več o tem, če pa vas kdo o tem sprašuje, mu na kratko odgovorite, da je stvar že pozabljena. Veren človek bi se moral zavedati, da se, če po kesanju Bog pozabi na krivdo, spodobi, da je tudi človek več ne pogreva; ne svoje, kaj šele tujo.

● Če neka stvar noče v pozabo, pa je nesmiselno, da se naša dragocena zavest vrti okrog nje, je koristna logoterapevtska metoda namerne nepozornosti (derefleksija): pozornost zavestno obrnemo k drugi vsebini, ki je smiselna v tem trenutku, in se z vso energijo posvetimo njej; če se bo spet vrnil spomin na ono nepotrebno, bo našo zavest tudi za ta trenutek že čakala neka nova naloga v resničnosti, da se ji popolnoma posveti.
 
● O prenašanju trenutnih bolečin in trpljenja glej tudi > Potrpežljivost in > Prenašanje življenjskih udarcev.

● O reševanju trpljenja, ki se vleče s človekom iz preteklosti, glej > Preseganje preteklosti.

● O reševanju trpljenja zaradi krivice glej > Odpuščanje, > Sprava, > Prenašanje krivice

(Odlomki  iz knjige: Sto domačih zdravil za dušo in telo)

Priporočljivo branje > Knjige o osebnostni rasti

 

Mnenja: Tudi vi lahko popestrite članek s svojimi komentarji, idejami, mnenji, razmišljanji ... na našem forumu. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne razprave, izmenjavi mnenj in odzivom na članke in druge prispevke v MavriČnem Mesečniku.

Prispevajte svoj komentar k članku
» Vpišite svoje mnenje, poklepetajte o tem članku na našem forumu » Preberite mnenja

Za izražanje mnenj se je potrebno registrirati oz. prijaviti na forum mavrica.net.

Ključne besede: Sto domačih zdravil za dušo in telo Jože Ramovš osebnostna rast pozaba pozabljanje spomin izguba medčloveški odnosi Skozi knjigo se bomo sprehodili skozi značilnosti pisanja kode HTML, oblikovanja spletnih strani s pomočjo kode CSS kot se tudi posvetili primerom, ki nam bodo služili za izhodišče pri prikazu rešitev.
Ideje za ustvarjanje! Ustvarite ročno izdelane rože, buče, darilne vrečke, škatlice, zmaje, letala, ladjice, snežinke in še in še ...
Drobna zgodba o sončnici, ki se je iz kalčka razvila v velik, sončno rumen cvet
S pomočjo organskega vrtnarjenja si lahko pridelamo zdravo zelenjavo in sadje na naraven način.Priročnik za sonaravno eko vrtnarjenje.
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Edina oseba,katere vedenje lahko nadzorujemo,smo mi sami.

William Glasser