« prva  « nazaj  14 15 16 [17] 18 19 20  naprej »  zadnja »
Vseh člankov v kategoriji Ekologija: 192
Ne pijte pitne vode!

Ne pijte pitne vode!

09.03.2012 | Avtor: Anton Komat

Voda nam teče v grlo > Zdrava pitna voda je najdragocenejši naravni vir vsakega naroda. > V Sloveniji smo dokaj pozno ugotovili, da je zdrava pitna voda izjemno redka dobrina in da je čista podtalnica najdragocenejši naravni vir.

Ekološki odnos do gozda

Ekološki odnos do gozda

21.03.2020 | Avtor: dr. Anton Trstenjak

Ekološki pristop k gozdu je pravzaprav skupni imenovalec, na katerega lahko spravimo vse doslej imenovane razsežnosti.
Z ekološkim razmerjem do gozda pravzaprav sklenemo celotni krožni tok razvoja: v začetku je bil izhod iz vode v gozd, potem izhod iz gozda v polja in mesta in končno zopetni povratek v gozd.

Psihološki odnos do gozda

Psihološki odnos do gozda

12.01.2008 | Avtor: dr. Anton Trstenjak

Psihološki odnos do gozda je seveda toliko star kakor človeštvo samo. Kako pa človek gozd, to se pravi pokrajino z gostim drevjem doživlja, to je seveda odvisno od vsakokratne situacije tako zunaj v gozdu kakor znotraj v človeku samem.

Tehnološki odnos do gozda

Tehnološki odnos do gozda

12.12.2007 | Avtor: dr. Anton Trstenjak

Gospodarsko izrabljanje gozda se je z rastočo industrializacijo gozda polagoma razvilo v tehnološko izrabljanje gozda, ki je potemtakem samo nezmerno stopnjevanje gospodarskega odnosa do gozda.

Gospodarski odnos do gozda

Gospodarski odnos do gozda

12.11.2007 | Avtor: dr. Anton Trstenjak

Gospodarska izraba gozda sodi seveda k prvim potrebam človeka. S tem pa se začenja seveda tudi že prvi korak k oddaljevanju od gozda.
Z življenjsko potrebnim iztrebljanjem gozda se začenja hkrati njegova diferenciacija, z njo pa prav tako diferenciacija v obdelovanju zemlje. Končno moramo kot posledico vsega tega videti v tem tudi že začetke civilizacije.


Človekov odnos do gozda, biološka smer

Človekov odnos do gozda, biološka smer

04.12.2015 | Avtor: dr. Anton Trstenjak

Gozd je že dolgo časa predmet znanstvenega raziskovanja. Toda pred vsakim in poleg vsakega znanstvenega odnosa do gozda ima človek splošno človeško razmerje do gozda in njegovih dreves. Načelno moramo imeti pred očmi, da so vsi problemi, s katerimi se ukvarja gozdarstvo, v jedru vendarle samo problemi človeka, ne pa gozda; kajti probleme odpirati, obravnavati in reševati zmore samo misleče bitje, to pa je človek in ne gozd, ki vendarle ne misli.

Lovci na semena

Lovci na semena

24.10.2011 | Avtor: Anton Komat

Genska poenotenost kulturnih rastlin sicer povečuje pridelek, toda katastrofično povečuje občutljivost prav vsake rastline

Narava - Sto domačih zdravil za dušo in telo 1

Narava - Sto domačih zdravil za dušo in telo 1

12.05.2008 | Avtor: | dr. Jože Ramovš

Človek je del narave. Kulturno se je zelo vzdignil nadnjo in civilizacijsko jo vsestransko uporablja v svojo korist. Toda posameznik nujno potrebuje reden stik z naravo za svoje telesno in duševno zdravje, človeštvo pa ravno v tem času začenja žeti grenke sadove industrijske samovolje nad njo.

Manipulatorji s čudežem življenja

Manipulatorji s čudežem življenja

17.12.2017 | Avtor: Anton Komat

Zadnje čase nam mediji prinašajo novice, ki nam govore, da so se javnost, etični del znanosti in tudi oblast v mnogih evropskih državah postavile po robu tehnologiji genskega manipuliranja z življenjem. Je tokrat znanost prekoračila Rubikon?

Evropski podnebno-energetski paket: rešitev ali zabloda

Evropski podnebno-energetski paket: rešitev ali zabloda

12.06.2008 | Avtor: Vlado Began

Evropa naj bi v dobrem desetletju zmanjšala izpuste toplogrednih plinov in povečala delež obnovljivih virov energije. Načrt evropske komisije je videti lep. Vendar pa se postavi vprašanje, ali videz ne vara. Ali bosta 20-odstotno znižanje emisij toplogrednih plinov in enak delež povečanja obnovljivih virov energije imela kakšen pomemben prispevek v boju proti klimatskim spremembam?

« prva  « nazaj  14 15 16 [17] 18 19 20  naprej »  zadnja »
Slikanica o prijateljstvu in radodarnosti ...
S pomočjo organskega vrtnarjenja si lahko pridelamo zdravo zelenjavo in sadje na naraven način.Priročnik za sonaravno eko vrtnarjenje.
Ko razmišljamo, navzven pošiljamo vibracije fine eterične snovi
Otroška slikanica o drobni kresnički Siji
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Če ljubiš rožo, je ne odtrgaj. Kajti, če jo utrgaš, umre in ni več tisto, kar ljubiš. Če torej ljubiš rožo, jo pusti, naj cveti. Ljubezen ni, ko si lastiš. Ljubezen je, ko ceniš.

Osho