[1] 2  naprej »  zadnja »
Vseh člankov avtorja dr. Anton Trstenjak: 20
Misli, citati, izreki - Anton Trstenjak

Misli, citati, izreki - Anton Trstenjak

19.07.2013 | Avtor: dr. Anton Trstenjak

Svetloba in barva sta hrana za oko ...>>

Misli o barvah

Misli o barvah

19.07.2013 | Avtor: Johann Wolfgang von Goethe | Julia Doria | dr. Anton Trstenjak | Claude Monet

Človek je oblikovalec sveta po barvah. Po barvah razkriva tudi svojo kulturnost in duhovnost ...>>

Barve in reakcijski časi

Barve in reakcijski časi

22.08.2011 | Avtor: dr. Anton Trstenjak

Da se človek na različne barve različno hitro odziva, je že davno znano in se tudi v mednarodnem signalnem sistemu že dolgo praktično uporablja. Vendar je tu, kakor mnogokje, praksa šla pred teorijo. Zato pa nam eksaktna meritev reakcijskih časov ob treh signalnih barvah, ki jih uporabljamo zlasti v cestnem prometu, lahko rabi kot kritična prevetritev signalnih barv in njihove uporabe v različnih razsvetljavnih okoliščinah.


Barve kot klima

Barve kot klima

06.08.2011 | Avtor: dr. Anton Trstenjak

Človek že sam soustvarja barvno klimo. Ameriški psiholog J. Bruner (po Trstenjaku) pravi, da ima vsak človek določene barve pripravljene že v sebi; jih nosi s seboj in jih podzavestno vnaša v okolico, kjer živi. V notranjosti stanovanja je človek zaradi zaprtosti prostora za barve še bolj občutljiv, kot v prosti naravi. Barve, ki jih v naši domači pokrajini srečujemo npr. na zasebnih stanovanjskih hišah ali na javnih poslopjih, se z nami podzavestno zlijejo v enotno občutje domačnosti, zaupnosti in bližine.

Funkcija barve v energiji in psihološki učinek barve na človeka

Funkcija barve v energiji in psihološki učinek barve na človeka

21.01.2017 | Avtor: dr. Anton Trstenjak

Funkcionalna barva se sicer tudi v prostoru in času izraža v moči svoje energije.
A tu je poudarek na tistih področjih aplicirane barve, kjer je prav energetična stran v ospredju, zlasti ko barva pospešuje ali pa tudi zavira vitalnost telesnih in duševnih sil v človeku.


Minerali in barve

Minerali in barve

01.04.2011 | Avtor: dr. Anton Trstenjak

Zemeljsko ozračje je kar napolnjeno s svetlobo, se pravi z medsebojno se prekrivajočimi nihanji sevanja, in to v vseh smereh in z vseh posameznih točk. Tudi predmetne barve mineralov in kovin večinoma niso vezane na snovnost njihov nosilcev. Njihova barvnost se močno spreminja in menjava pod vplivom svetlobe, ki jih obseva.


Barva in materija

Barva in materija

18.03.2011 | Avtor: dr. Anton Trstenjak

V najožji zvezi z dilemo barva in svetloba je vprašanje barva in telo. Psihološko izraženo pomeni to nasprotje med "videno barvo" in "predmetno barvo" ali tudi barvo, kakor jo vidimo, in barvo predmeta. Zopet smo blizu nasprotja: barva kot subjektivni pojav našega gledanja ali doživljanja in barva kot nekaj objektivnega ali predmetnega. Če rečemo, da ima kak predmet svojo barvo, s tem seveda nikakor ne trdimo, da to barvo proizvaja, se pravi, da ima res "svojo" sevalno svetlobo, marveč le, da svetlobo določene barve pretežno odseva, odbija, reflektira ali pa "požira" absorbira, prepušča.

Bistvene dimenzije barv - Nasičenost

Bistvene dimenzije barv - Nasičenost

23.01.2011 | Avtor: dr. Anton Trstenjak

Nasičenost opredelimo kot "razločnost pisane barve" ali oddaljenost pisane barve od belo črne osi. Potemtakem nasičenost pri isti barvnosti in isti svetlosti raste z razdaljo od osi, v kateri je že per definitionem enaka ničli.

Bistvene dimenzije barv - Svetlost

Bistvene dimenzije barv - Svetlost

23.12.2010 | Avtor: dr. Anton Trstenjak

Svetlost je tako neizogibno potrebna kakovost, da vsaka barva razpade takoj v prazen nič, kakor hitro bi hoteli trditi, da ni ne svetla ne temna, to je, da ni niti svetlejša niti temnejša in niti enako svetla kakor bela.

Bistvene dimenzije barv - Barvnost

Bistvene dimenzije barv - Barvnost

21.11.2010 | Avtor: dr. Anton Trstenjak

Med bistvene znake vsake barve spada ravno njena barvnost sama.Pogosto rabijo namesto barvnosti ali barvnega tona tudi splošnejši izraz barvna kvaliteta, vendar govori proti temu izražanju širši pomen pojma kvaliteta, ki ga zato bolje rabimo kot višjo ali skupno oznako za vse bistvene lastnosti barv.


[1] 2  naprej »  zadnja »
Otroška igrivost in nagajivost sta skoraj brezmejni. In o tem pripoveduje ta slikanica.
Nagajivi veter je slikanica o vetru, ki je napisana v obliki slikopisa. Besedilo v slikanici je zapisano z velikimi tiskanimi črkami v obliki slikopisa, kar bo v pomoč mladim nadebudnim bralcem.
Poučna slikanica GLEJ, ŽABA! je natisnjena z velikimi tiskanimi črkami. Mladim bralcem predstavlja življenjski krog žabe in nekaj njenih značilnost.
Knjiga Blaginja prinaša ključna sporočila in razumevanja, ki ne bodo le ogrela tvojega srca, ampak tudi podžgala tvoje ambicije. * Ob knjigi 'Vedrina kot življenjska moč' se boste naučili, kako zelo dragocena je sreča.
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Ljubezni ne črkuješ, ljubezen čutiš.

A. A. Milne