« prva  « nazaj  1 2 3 [4] 5 6 7   naprej »  zadnja »
Vseh člankov avtorja Matevž Likar: 83
Slive nas razvajajo z okusnimi sadeži

Slive nas razvajajo z okusnimi sadeži

29.09.2011 | Avtor: Matevž Likar

Slive so krasna drevesa, ki spomladi popestrijo naš vrt, proti koncu poletja pa nas razvajajo z okusnimi sadeži. Navadno cvetijo sorazmerno zgodaj v sezoni, pri čemer imajo tudi kratek čas cvetenja. Zaradi obojega so izpostavljene nevarnosti, da pozna pozeba uniči večino cvetov

Zelenjava tudi v senci

Zelenjava tudi v senci

22.08.2011 | Avtor: Matevž Likar

Čeprav je sončno rastišče najprimernejši prostor za večino zelenjave in sadja, lahko dober pridelek vzgojimo tudi na nekoliko senčnem delu vrta. Pravzaprav je zaščita pred močno sončno pripeko celo koristna za nekatere zelenjave kot je npr. solata. Le-ta bo na senčnejši gredi pognala močnejše listne rozete in ne bo tako močno silila v cvet ...

Bučke

Bučke

21.06.2023 | Avtor: Matevž Likar

Če bi moral izbrati zelenjavo, ki je izredno enostavna za gojenje in hkrati bogato obrodi, bi se nedvomno odločil za bučke. Pri tem imajo buček v rokavu še en adut – odličen okus. Če boste enkrat gojili bučke na svojem vrtu, jih ne boste nikoli več kupovali v trgovini. Sočni mehki plodovi s kremastim okusom imajo le malo skupnega s pogosto usnjatimi in celo nekoliko grenkimi plodovi, ki jih včasih dobimo v trgovinah.


Vrtnice nekoliko drugače

Vrtnice nekoliko drugače

23.06.2011 | Avtor: | Matevž Likar

Vzgoja vrtnic se je precej oddaljila od časov klasičnega rožnega vrta, kjer so bile rastline posajene v strogih vrstah, ki jih je obdajala le gola zemlja. Seveda se ob omembi vrtnic takoj spomnimo tudi na podeželske vrtove, ki so jih vključili v svoje sproščene naravne kombinacije.
Pri tem pa uporabnost vrtnic za kombiniranje nikakor še ni izčrpana.

Podaljšajmo cvetno sezono - Obrezovanje trajnic

Podaljšajmo cvetno sezono - Obrezovanje trajnic

24.05.2011 | Avtor: Matevž Likar

Poleg okrasnih grmovnic, lahko z obrezovanjem izboljšamo cvetenje tudi pri zelnatih trajnicah. Eden izmed rezov, s katerim podaljšamo cvetno sezono nekaterim trajnicam angleži imenujejo kar »Chelsea Chop«.


Popestrimo senco z rastlinami

Popestrimo senco z rastlinami

01.05.2011 | Avtor: Matevž Likar

Ali tudi vam senčno rastišče predstavlja problem, za katerega se zdi, da kazi vaš vrt? Nasprotno, bodite veseli, da lahko na svojem vrtu poleg sončne grede najdete tudi senčen kotiček, s katerim vnesete na vrt nekaj dodatne razgibanosti. Še posebej lahko z njim pridobite zgodaj pomladi. Številne rastline, ki obožujejo senco, izvirajo iz gozdov in izkoriščajo prve pomladne žarke, da poženejo in zacvetijo, še preden se nad njimi strnejo krošnje dreves.


Kaj lahko gojimo v rastlinjaku? Paradižnik!

Kaj lahko gojimo v rastlinjaku? Paradižnik!

01.04.2011 | Avtor: Matevž Likar

Sredi pomladi lahko v rastlinjaku posejemo in začnemo z vzgojo zelenjave, za katero je na prostem še prehladno. Med slednje spada tudi paradižnik, ki ga lahko vzgojimo iz semen ali pa si priskrbimo sadike. Sadike imajo prednost, saj bodo rastline hitreje začele z rastjo, vendar je izbira različnih sort navadno precej revnejša v primerjavi s široko paleto sort, ki jih najdemo v ponudbi prodajalcev semen.


Bambus

Bambus

01.03.2011 | Avtor: Matevž Likar

Le redke rastline so tako vsestranske kot bambus, saj lahko z njim zapolnimo grede, ga uporabimo kot živo mejo ali pa ga posadimo v lonce na terasi. Bambusom najbolj odgovarja sončno rastišče, čeprav nekatere vrste uspevajo tudi v polsenci. Vrste rodu Fargesia in Thamnocalamus so celo hvaležne, če jih posadimo tako, da bodo skrite pred opoldansko pripeko. Bambusi najbolje uspevajo na rahlo kislih tleh, bogatih z organsko snovjo.


Zvončki

Zvončki

21.02.2024 | Avtor: Matevž Likar

Med vsemi čebulnicami zasedajo prav posebno mesto v srcih vrtnarjev zvončki. Le kdo ni navdušen nad prvimi pogumnimi zelenimi poganjki, ki se prebijajo skozi zamrznjena tla in napovedujejo nezadržen prihod toplejših dni.

Sadje iz majhnega vrta

Sadje iz majhnega vrta

01.01.2011 | Avtor: Matevž Likar

Uporabne grmovnice in sadno drevje je pogosto spregledano s strani lastnikov majhnih vrtov. Pri tem pa lahko tudi na majhnih vrtovih gojite celo kopico rastlin z okusnimi plodovi. Zaradi močnega obrezovanja in načina vzgoje je sadno drevje celo odlično za manjše vrtove. Drevesa, ki jih boste gojili ob žici ali ograji bodo zavzemala precej manj prostora kot marsikatero okrasno drevo.

« prva  « nazaj  1 2 3 [4] 5 6 7   naprej »  zadnja »
Grenko sladka mikropoezija
Skupinica petih nezemljančkov iz Jupitrove lune Evropa bo najmlajše popeljala po prostranih širjavah Mlečne ceste, njihova zvezdna ladja pa jim bo pripovedovala zanimivosti o planetih in njihovih lunah.
Tam daleč, v ledeno mrzlih krajih, kamor vroči sončni žarki nikoli ne posijejo, se razteza dežela sneženega moža
Kdo bi vedel, kje vse se skrivajo povodni možje, a prelepe, divje in skrivnostne slovenske reke so prav gotovo njihov dom ...
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
V vsaki zmagi je poraz, v vsakem porazu zmaga. Vztrajni zmagujejo.

(Italijanski pregovor)