« prva  « nazaj  4 5 6 [7] 8 9  naprej »  zadnja »
Vseh člankov avtorja Matevž Likar: 83
Vzpenjavke, 1. del

Vzpenjavke, 1. del

18.03.2013 | Avtor: Matevž Likar

Poleg grmovnic in dreves lahko za večjo razgibanost na vrtu poskrbijo tudi vzpenjavke, ki preraščajo obeliske in pergole. Vzpenjavke se vzpenjajo s pomočjo zračnih korenin, s katerimi se pripenjajo na podlago (npr. bršljan), vitic kot npr. vinika ali drugih pripomočkov kot so oprijemljivi peclji pri srobotu.

Okrasne trave

Okrasne trave

15.04.2009 | Avtor: Matevž Likar

Okrasne trave in njim podobne rastline kot npr. šaši (Carex) so pogost element v sodobnih vrtovih, saj se krasno podajo k zelnatim trajnicam. Njihovi črtalasti listi in elegantna socvetja tvorijo prijeten kontrast širokim listom trajnic. Poleg tega pa okrasne trave s svojimi v vetru zibajočimi se poganjki dodajo vrtu tudi nekoliko dinamičnosti.

Poleti cvetoče lepotice

Poleti cvetoče lepotice

15.04.2009 | Avtor: | Matevž Likar

Lilije so rastline, ki pripadajo le rodu Lilium, čeprav tudi nekatere druge rastline poimenujemo podobno (npr. maslenice/enodnevne lilije – rod Hemerocallis in stepske lilije – rod Eremurus).

Preprečevanje bolezni rastlin

Preprečevanje bolezni rastlin

12.01.2009 | Avtor: Matevž Likar

Veliko glede zaščite pred številnimi povzročitelji bolezni, lahko naredite tudi z nekaj preprostimi ukrepi.

Gojenje rastlin v koritih, loncih, itd.

Gojenje rastlin v koritih, loncih, itd.

16.01.2013 | Avtor: Matevž Likar

V primeru, da nimate lastnega vrta, si lahko pomagate tudi z lonci in koriti, ki jih razpostavite po balkonu ali okenskih policah. Lonci pa so nepogrešljiv dodatek tudi na vsaki vrtni terasi, posledica česar je tudi ogromna izbira loncev, ki so lahko najrazličnejših barv in oblik.

Bolezni čebulic

Bolezni čebulic

12.11.2008 | Avtor: Matevž Likar

Sedaj je čas za sajenje spomladi cvetočih čebulnic in hkrati priložnost, da še enkrat preverimo stanje čebulic, ki jih bomo posadili. Nekatere povzročitelje bolezni lahko opazimo že na izkopanih čebulicah, drugi pa bodo opazni šele na rastoči rastlini.

Zastirka, 1. del

Zastirka, 1. del

12.10.2008 | Avtor: Matevž Likar

Zastirko predstavljajo vsi materiali, ki jih razporedimo po površini gred in jih ne vkopljemo v tla (kot dodatke za izboljšavo tal). Zastirka ima številke koristne lastnosti. Tako zmanjšuje hlapenje vode iz površine tal, zaradi česar zmanjša porabo vode, zavira rast plevelov in izboljša estetski videz vrta.

Polži

Polži

12.09.2008 | Avtor: Matevž Likar

Polži spadajo med najbolj trdovratne in nezaželjene škodljivce na vrtu, kar potrjujejo tudi številne ankete med vrtnarji, na katerih se vsako leto polži uvrstijo med sam vrh škodljivcev.

Medvejka (Spiraea)

Medvejka (Spiraea)

12.08.2008 | Avtor: Matevž Likar

Medvejka je grmovnica, ki izvira iz vzhodnih dežel. Na vrtovih in v javnih nasadih jih sadimo navadno v večjem številu. Pogosto se uporabljajo tudi za brežine ob avtocestah, za javne nasade, za zasaditev strmih pobočij in za ozelenitev škarp.

Trata

Trata

12.07.2008 | Avtor: Matevž Likar

Ljubite svojo trato in nagrajeni boste z edinstveno zeleno preprogo. Nobena površina se ne zlije z gredo tako lepo kot negovana trata. Problem pa je v tem, da veliko trat ne zasluži tega naziva, saj so sestavljene iz grobih trav, plevelov in zaplat gole zemlje.

« prva  « nazaj  4 5 6 [7] 8 9  naprej »  zadnja »
2 knjigi: 1. Kneippova domača lekarna, avtor Sebastian Kneipp & 2. Prehrana in zdravje, avtor Rudolf Steiner
Modrin je letal preko zelenega travnika. Iskal je prav posebno rastlino. Taval je daleč naokoli, pa je ni našel.
S pomočjo organskega vrtnarjenja si lahko pridelamo zdravo zelenjavo in sadje na naraven način.Priročnik za sonaravno eko vrtnarjenje.
Spoznajte drobceno kresničko Sijo in njeno prijateljico, pikapolonico Lili!
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Najmočnejši človek na svetu je tisti, ki je največkrat sam.

Henrik Ibsen