« prva  « nazaj  13 14 15 [16] 17 18  naprej »  zadnja »
Vseh člankov v kategoriji Proza: 179
Prisluhni glasovom narave

Prisluhni glasovom narave

15.04.2009 | Avtor: Sergio Bambaren

Danijel obmiruje in zapre oči, medtem ko kitovka poje. Čez slabo minuto pogleda in vidi, da je mati dopustila mladiču, da se mu še malo bolj približa. Manj kot meter stran je.

Šege in navade meseca aprila

Šege in navade meseca aprila

01.04.2020 | Avtor: Dušica Kunaver

Po koledarju je velika noč prva nedelja po pomladni luni. Nedelja pred velikonočno nedeljo je cvetna nedelja, ki se je je nekdaj mladina veselila predvsem zaradi pomaranč na velikonočnih butarah.

Kratka zgodovina koledarja

Kratka zgodovina koledarja

26.12.2019 | Avtor: | Dušica Kunaver

Že v pradavnini si je človek poskušal meriti čas in pri tem sledil naravi, ki je čas razdelila na dan in noč in na letne čase.

Prisluhniti življenju

Prisluhniti življenju

12.12.2008 | Avtor: Anthony de Mello

Ko je predsednik pozval Američane k večji zmernosti v življenju, sem pomislil: Predsednik ne bi smel govoriti o zmernosti, marveč bi jim moral reči, naj uživajo stvari. Večinoma so izgubili sposobnost za uživanje. Zares sodim, da je večina ljudi v bogatih deželah zgubila to sposobnost. Potrebujejo vedno dražje predmete in se niso več sposobni veseliti preprostih stvari življenja.

Kako so bile ustvarjene rastline, ribe in živali

Kako so bile ustvarjene rastline, ribe in živali

05.09.2016 | Avtor: Rigoberta Menchu

Nekoč, ko sta se stari oče sonce in stara mati Luna naveličala plesati, sta poklicala Mater zemljo in Očeta nebo ter jim rekla: »Hudo sva se dolgočasila, ko sva samovala v tem vesolju. Zato sva ustvarila zvezde, toda zvezde so neme. Sedaj želiva, da vidva ustvarita bitja vseh velikosti in barv, da se bo najino srce radostilo, da se bodo v vesolju razlegali zvoki, da bo ta brezmejna črna tišina postala globoka glasba barv in bomo vsi zadovoljno živeli.«

Paradoks, zaradi katerega gredo večini še danes na živce, je položen že v počelo njihovega imena

Paradoks, zaradi katerega gredo večini še danes na živce, je položen že v počelo njihovega imena

12.10.2008 | Avtor: Feri Lainšček

Grška beseda Atsinganos, iz katere je kasneje nastalo tudi »po slovensko« Cigan, pomeni namreč »nedotakljivi.« čeprav so šli na pot v prvem tisočletju po Kristusu in se v teh krajih pojavili že v 14. stoletju, so za zmeraj ostali prišleki in na nek način tudi tujci.

Alkimist (odlomek)

Alkimist (odlomek)

12.08.2008 | Avtor: Paulo Coelho

Že mesec dni je mladenič delal pri prodajalcu kristala. To ni bilo delo, ki bi ga resnično veselilo. Prodajalec je cele dneve tičal za pultom in godrnjal. Kar naprej mu je prigovarjal, naj s kristalom ravna kar se da previdno, da ne bo česa polomil. Mladenič pa je vztrajal. Prodajalec kristala je bil resda godrnjav, a nikakor ni bil nepravičen.

Oranžkov odmev

Oranžkov odmev

12.07.2008 | Avtor: Irena Oman Purič

Dolina. Visoke, visoke gore. Levo in desno.
Ozka, bela pot. Na njej pa poni Oranžko.

Kresna noč - junij

Kresna noč - junij

23.06.2020 | Avtor: | Dušica Kunaver

Mesecu juniju je dala ime najvišja rimska boginja Junona, žena Jupitra, naše domače ime za mesec junij pa je rožnik, mesec cvetja.

Samskrtam vadati va? - Dnevnik iz Bangaloreja

Samskrtam vadati va? - Dnevnik iz Bangaloreja

12.05.2008 | Avtor: | Nara Petrovič

Bangalore je najsodobnejše, najrazvitejše indijsko mesto, razmeroma čisto, urejeno, nehrupno. Za razliko od drugih velikih mest v Indiji, ki so nagnetena do nezavesti, Bangalore kljub gneči diha. To se še najbolj čuti v bogatejših četrtih, kakršna je Giri-nagar. Tu ljudje vadijo jogo, igrajo badminton, tenis, nogomet, hodijo na jutranje sprehode, golf ali jahanje ...

« prva  « nazaj  13 14 15 [16] 17 18  naprej »  zadnja »
Vse okoliščine, 'usoda' in 'sreča' so zunanje in če jih človek ne more vedno spremeniti, jih lahko vedno premaga.
Slikanica Ko pride pomlad je oda temu letnemu času. Pomlad je čas prebujenja in veselja.
Vesoljček Pi in njegove dogodivščine
Poučna naravoslovna slikanica mladim bralcem na preprost in razumljiv način predstavi planet Zemljo in njeno umeščenost v naš sončni sistem.
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Umetnik je inštrument, ki beleži nekaj, kar že obstaja, nekaj, kar pripada vsemu svetu, in kar je prisiljen kot umetnik vrniti temu svetu.

Henry Miller